RECORDEU. LA XATONADA ÉS EL 10 DE FEBRER.
APUNTEU-VOS 620 489 332
INSCRIPCIÓ GRATUÏTA. PREMIS PER ALS GUANYADORS
__________________________________
CURS DE XATONAIRES INFANTILS DIMECRES 30 A LES 17.30 hores
LLOC: CEIP JOAN PERUCHO
COL.LABOREN:
AJUNTAMENT D’ALBINYANA
UNIVERSITAT DEL XATÓ DE CATALUNYA
COOPERATIVA AGRÍCOLA I CAIXA RURAL D’ALBINYANA
CEIP JOAN PERUCHO
RESTAURANT CAN PAU BENET
RESTAURANT EL PORTAL
RESTAURANT FONT DE LA PARELLADA
RESTAURANT LA PAPIOLA
RESTAURANT LAS COPAS
FINQUES KE-VAL
____________________________________________________________
PRESENTACIÓ DEL GRUP ALBINYANENC GASTRONÒMIC
En la tarda del 22 de gener de 2008 hem presentat a la Cooperativa Agrícola d’Albinyana, el GRUP ALBINYANENC GASTRONÒMIC, integrat per persones del municipi afeccionades a la cuina, a les reunions socials i a passar-s’ho bé.
En aquest moment ja som 27 socis (erem 23 al començar l’acte d’avui) i esperem que s’hi incorpori tota la gent del terme municipal d’Albinyana que tingui ganes de cuinar, de menjar i de gaudir d’un ambient de germanor realment especial.
En l’acte de presentació hem compartit taula en Paco Azuaga, president de la Universitat del Xató de Catalunya, En Quim Nin, alcalde d’Albinyana i Ferran Barri, president del GAG.
Ha pres la paraula en Ferran Barri per presentar els companys de taula i ha agraït la col.laboració de’n Paco Azuaga i la Universitat del Xató de Catalunya, que han de permetre posicionar Albinyana al costat d’altres poblacions xatonaires de les nostres comarques. També ha agraït en Quim Nin el recolçament de l’Ajuntament d’Albinyana a la nostra iniciativa, a la Cooperativa d’Albinyana, que ens ha cedit les seves instal.lacions i ens ofereix els vins que es serviran a la xatonada i als assistents la seva presència.
En Paco Azuaga ha pres la paraula per explicar-nos els orígens del xató, que es remonta a l’època en que els pagesos aixetonaven les botes de vi, i per destacar la bona notícia que representa que un grup de persones afeccionades a la cuina hagin tingut la iniciativa de constituir un grup gastronòmic i de dur a terme una xatonada a l’estil del Vendrell, amb concurs de mestres xatonaires, exhibició de xatonaires infantils i degustació de 300 racions de xató als assistents que vulguin probar aquest plat.
En Quim Nin ha agraït als integrants del GAG que duguin a terme aquestes trobades que van començar l’estiu passat amb el sopar de barri i els fideus rossejats, amanides i rom cremat que vàrem servir a un centenar de persones i que es celebri un acte tant important com la primera xatonada popular d’Albinyana, que representa un reconeixement a les nostres tradicions, a la pagesia catalana i al mon rural.
Finalment, Barri ha explicat com va néixer el GAG, quina filosofia l’impregna, quins projectes té i ha convidat tothom a participar-hi.
També ha donat a conèixer la recepta del xató d’Albinyana, fill del xató del Vendrell, a qui no discutim la seva paternitat, i ha explicat el tret principal que distingeix el nostre xató. Atès que el nostre vinagre és molt fort, fem una mescla de vinagre amb vi ranci, a parts iguals, amb la qual amanim a gust la nostra salsa.
D’altra banda cal dir que el Xató d’Albinyana conté més ametlles que avellanes, ja que hi ha força ametllers als nostres camps i aquest fruit sec és present a moltes llars del nostre municipi.
_________________________________
Acabada la presentació hem degustat algunes especialitats elaborades pel GAG:
Brotxetes d’escalivada.
Sípia amb mandonguilles.
Boletes de xocolata al tennessee whiskey
i… el Xató d’Albinyana.
Tot ben regat amb cava d’Albinyana, gentilesa de la Cooperativa Agrícola d’Albinyana.
__________________________________
Els nostres orígens i intencions es poden resumir en el present “MANIFEST”
Ganes de menjar bé i de riure també. Aquesta és la filosofia que inspira la creació del Grup Albinyanenc Gastronòmic, de forma abreujada, GAG.
El que va començar amb la intenció per part dels veins del barri Llobregat de celebrar les nostres festes de carrer i fomentar la germanor i la coneixença veinals, va desembocar en festes i àpats multitudinaris amb més de cent persones a taula, menjant i passant-s’ho bé.
Les ganes de tornar-nos a trobar al voltant d’una taula ben parada i assortida, en ha portat a reunir-nos de forma periòdic, portant familiars, amics i veïns de la nostra població, fent que qualsevol motiu fos bo per fer un bon àpat.
Però això no podia quedar així! I finalment ens hem decidit anar més lluny i formalitzar-nos, institucionalitzar-nos i establir un seguit d’actes i activitats que es desenvolupin de forma permanent al decurs de l’any. Hem creat el GAG!
Calendari en mà, hem decidit començar de forma modesta, però amb força tant amb activitats a casa com a fora.
Les activitats a casa significa que a un espai públic o privat d’Albinyana celebrarem una jornada gastronòmica relacionada amb una celebració concreta o un fet determinat que així ho propiciï, com per exemple els sopars de carrrer, de fi de vacances, la festa guiri a l’estiu amb hamburgueses i música country; a l’estiu; el sopar dels bolets i la cacera; a la tardor; la xatonada; a l’hivern i la cuina del bacallà; a la primavera i en ocasió de la Setmana Santa.
També dedicarem una jornada gastronòmica anual a les Altres Cuines, és a dir les cuines d’Espanya i del món, on cada any serà protagonista una autonomia o un país i celebrar la tradicional festa de la matança del porc, però sense fer passar la pobre bestiola per una mort pública i passant directament a la part festivo-gastronòmica.
Però no ens conformarem amb jugar a casa i també ho farem a fora. Destacarem entre aquestes activitats, fer cada any un dinar o un sopar en un restaurant amb nom propi, ja es tracti d’un cuiner conegut i reconegut o d’un lloc que comenci a destacar per la seva qualitat o creativitat i una sortida al teatre.
És clar que no ens aturarem aquí! Tallers de cuina, conferències, exposicions, tertúlies, gastronòmiques o no, i totes les propostes que vagin sortint seran ben vingudes.
____________________________________________________________
PROPOSTA DE RECEPTA DEL XATÓ D’ALBINYANA, SEGONS EL G.A.G.
INGREDIENTS PER A QUATRE PERSONES
Salsa
150 g. d’ametlles
100 g. d’avellanes
4 nyores
1 pebrot de romesco
3 tomacons escalivats
½ ceba escalivada
1 cabeça d’alls escalivats
1 all cru
1 llesca de pa fregit
1 bitxo (facultatiu)
Al gust de:
Sal
Oli D.O.P. Siurana
Vinagre i Vi ranci a parts iguals (cadascú pot variar la proporció al seu gust)
Plat
1 escarola
100 g. de bacallà sec remullat
75 g. de tonyina seca remullada
8 filets d’anxova
Olives arbequines, al vostre gust
Barregeu la salsa amb la resta d’ingredients unes hores abans de degustar el plat i decoreu-lo amb creativitat.
El plat del xató es pot acompanyar de pisos de truites amb diferent farciment, recomanem barrejar colors i gustos ben diferents!
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats
Felicitats!
Albinyana entra dins els municipis xatonaires de la nostra comarca, serà el municipi més petit que celebra xatonada popular, l’únic d’interior del Baix Penedès, el més occidental, amb una recepta pròpia i tot de mans de gent particular. Molt bé i endavant!
Pere - gener 26, 2008 a les 11:14 am |
Gràcies Pere pels teus comentaris.
T’esperem el dia 10 de febrer. Estàs convidat a participar d’aquesta festa que no és del nostre grup sinó de tot el municipi.
Entre tots farem gran la xatonada d’Albinyana.
grupalbinyanencgastronomic - gener 26, 2008 a les 1:48 pm |