Grup Albinyanenc Gastronòmic
galbinyanenc@gmail.com

finalistesijurat.jpg

La I Mestra Xatonaire d’Albinyana, Maria Carme Fernández, la finalista albinyanenca, Begoña García, altres finalistes i el jurat del I CONCURS DE MESTRES XATONAIRES D’ALBINYANA en una foto per la història.
Durant tot aquest matí hem celebrat a l’esplanada de la Cooperativa Agrícola d’Albinyana la I XATONADA POPULAR D’ALBINYANA, el I CONSCURS DE MESTRES XATONAIRES i la I EXHIBICIÓ DE XATONAIRES INFANTILS. Organitzada pel GRUP ALBINYANENC GASTRONÒMIC.
Els actes han començat a les 8 del matí, amb la brasa oberta per tal que els partcipants pogessin escalivar els seus ingredients i preparar-se l’esmorzar per agafar forces de cara a la jornada que els esperava; a les 9 del matí ha començat el I CONCURS DE MESTRES XATONAIRES i a les 11 els 32 nens i nenes que van fer el curs “Aprèn a fer Xató” al CEIP Joan Perucho el dimecres passat han pogut demostrar les seves habilitats. Val a dir que “Els Montserratinus” i “Els de la Barretina”, d’altra banda eterns rivals, han anat guiant els infants, com podeu apreciar a les fotografies. Finalment, a dos quarts de dues es feia l’entrega de diplomes, records i premis.
Pel que fa als grans, cal destacar la gran participació, amb 31 concursants, entre els quals hi havia força gent d’Albinyana, Montserratinus, Barretinaires i diversos integrants de la família Alfaro, tots ells ben coneguts de les  trobades xatonaires de la comarca. 
La qualitat dels xatós exhibits s’ha fet palesa, tant pel que fa al gust com a la presentació, per la qual cosa el jurat, presidit per Paco Azuaga, president de la Universitat del Xató i integrat per Salvador Rovira, Mestre Xatonaire de la vila del Vendrell d’enguany, Pep Vinyes, director de la Ràdio i Televisió del Vendrell, Joan Antoni Alvaro, Mestre Xatonaire del  Vendrell 2006, Quim Nin, Alcalde d’Albinyana i Ferran Barri, president del Grup Albinyanenc Gastronòmic (GAG), ho ha tingut realment difícil a l’hora de deliberar. Finalment s’ha imposat la  vendrellenca Maria Carme Fernández, que ja era Mestre Xatonaire de la seva vila. Val a dir que entre els finalistes seleccionats pel jurat hi havia l’Albinyanenca Begoña García, que ha elaborat un xató al nivell dels seus rivals més experimentats.
L’esplèndida jornada ha afavorit l’assitència de públic que ha pogut seguir les evolucions dels Mestres Xatonaires i els xatonaires infantils i també degustar les 300 racions preparades a l’efecte del “Xató d’Albinyana, el xató de muntanya”, com l’ha batejat  l’Hermini Caballero, presentador de l’acte. Certament el nostre és l’únic xató d’interior de les “zones històriques del xató” ubicades al Baix Penedès i el Garraf, un xató, d’altra banda amb recepta pròpia, ja que es diferencia dels altres xatós, principalment i de forma més destacada, per elaborar-se amb una barreja de vinagre i vi ranci a parts iguals, ja que el vinagre del nostre municipi es caracteritza per la seva fortor.
Tant la participació de la gent, com el desenvolupament de la jornada han estat qualificats per l’organització i els col.laboradors com a molt exitosos, més si tenim en compte que es tracta de la primera vegada que es fa una xatonada popular a Albinyana i més si ho comparem amb altres municipis més poblats i amb més xatonades celebrades.

Sense comentaris to “”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: